Lydighetstrening: Deling av øvelser i momenter
Kontakt mellom hund og fører er svært viktig. Vi snakker også om hvordan riktig belønning og timing kan hjelpe deg å bygge en solid grunnforståelse hos hunden. Men i dag vil vi dele opp øvelsene i ulike momenter for å vise hvordan du kan trene mer effektivt.
Mange av lydighetsøvelsene består av flere små momenter som må trenes separat før de settes sammen til en hel øvelse. En god måte å gjøre dette på er å bryte ned en øvelse i små, håndterbare deler. Hvis én del av øvelsen ikke sitter, vil det være vanskelig å lykkes med helheten.
For eksempel, la oss ta apportering. I denne øvelsen skal hunden hente et objekt som du kaster, og så bringe det tilbake til deg. Men for å få til dette, må hunden først kunne:
- Sitte og bli – Hunden må sitte stille og vente til du gir signal om at den kan hente objektet.
- Holde objektet uten å tygge på det – Dette er en viktig ferdighet som ofte blir oversett. Mange hunder har en tendens til å tygge på objektet når de plukker det opp, og dette kan skape problemer senere i treningen.
Derfor, før du setter sammen hele apporteringen, bør du trene på hvert av disse momentene separat. Hunden må kunne holde objektet uten å tygge på det, og den må forstå når det er på tide å hente objektet og bringe det tilbake uten problemer. Når disse momentene sitter, kan du begynne å sette dem sammen.
Sitt-øvelsen: Viktig for hverdagen og problemløsning
En annen grunnleggende øvelse som er viktig i mange situasjoner er sitt. De fleste hunder kan sitte, men det er viktig at de også kan gjøre det i ulike miljøer og med forstyrrelser rundt seg.
Trening hjemme på kjøkkengulvet er fint, men hunden må også kunne utføre øvelsen i mer utfordrende miljøer, som for eksempel en park eller på en tur. Når du trener på sitt i ulike situasjoner, er det viktig å ikke bare stole på at hunden kan dette hjemme – det må være konsekvent uavhengig av hvor du er.
Begynn gjerne med en godbit over hundens hode for å få den til å sette seg. Etterhvert kan du introdusere ordet "sitt" og fjerne bevegelsen, slik at hunden lærer å assosiere ordet med handlingen. Når hunden kan dette, kan du begynne å trene med mild forstyrrelse og gradvis øke utfordringen.
Bruke sitt for å løse problematferd
En annen veldig nyttig anvendelse av sitt er å løse problematferd. For eksempel, hvis hunden din hopper opp på folk når dere er ute på tur, kan du bruke sitt som en alternativ atferd.
I stedet for å konfrontere hunden eller skape konflikt når den hopper opp, kan du lære den at den får en belønning for å sitte stille. Dette kan hjelpe hunden til å forstå hva du forventer, samtidig som det reduserer risikoen for uønsket adferd.
Innkalling: Den viktige livredderen
En annen viktig øvelse som vi nevnte tidligere, er innkalling. Dette er en livsviktig ferdighet, uavhengig av hvor du bor eller hvordan du bruker hunden din. Å kunne kalle hunden til deg i en risikofylt situasjon kan være det som redder livet til hunden din.
For å trene på innkalling kan du begynne med å bruke en langline. Når du roper på hunden, slipper en venn eller assistent hunden fri. Langlinen gir deg muligheten til å stoppe hunden hvis den ikke kommer til deg med en gang.
Vi må sørge for at hunden forstår at det ikke er noen belønning for å ignorere innkallingen. Når hunden kommer til deg, belønn umiddelbart, og sørg for at det alltid er en positiv opplevelse å komme til deg. Dette er grunnlaget for at innkallingen skal være effektiv.